Menu
Lopen in de sneeuw

De gouden regels voor lopen in de sneeuw

1 jaar ago

Lopen in de sneeuw kan een uitdagende en bevredigende ervaring zijn, maar het vereist ook enige aanpassing en voorbereiding. Van het kiezen van de juiste kleding en schoenen tot het aanpassen van je looproutine, er zijn veel zaken waarmee rekening moet worden gehouden bij het hardlopen in de sneeuw. We bespreken alles wat je moet weten over hardlopen in de sneeuw, zodat je voorbereid bent en je kunt genieten van deze unieke ervaring.

Benodigdheden om te lopen in de sneeuw

Om te hardlopen in de sneeuw heb je waterdichte kleding, meerdere laagjes en de juiste loopschoenen nodig. Trailschoenen zijn aan te raden bij lopen in de sneeuw, omdat ze een goede grip bieden. Heb je geen goede trailschoenen om te lopen in de sneeuw? Als alternatief kun je ook kiezen voor een hardloopschoen met een goede zool die weinig slijtage vertoont. Een warme muts en handschoenen zijn ook belangrijk om je hoofd en handen warm te houden tijdens het hardlopen. Verder dien je voldoende te drinken en kan je wat uiervet of vaseline op het gezicht en het lichaam smeren. Dit zorgt voor een extra isolatielaagje.

Lopen in sneeuw vergt een andere aanpak

Het is verstandig om ’s middags te lopen in de sneeuw, wanneer de temperatuur het hoogst is en je goed zichtbaar bent voor andere weggebruikers. Het is tevens aan te raden om het lichaam aan de koude te laten wennen. Het nemen van te veel pauzes tijdens een sessie lopen in de sneeuw is niet aan te raden, omdat je dan telkens opwarmt en afkoelt. In de plaats daarvan is het beter om een duurloop te doen waarbij je voortdurend in beweging bent. Een rustige duurloop is ook beter dan een harde intervaltraining, omdat de ondergrond minder voorspelbaar is. Op sneeuw lopen, tempo maken en versnellen is nu eenmaal geen goede combinatie.

Let hoe dan ook altijd op de ondergrond en probeer te lopen op een schoongemaakte weg. Is er geen schoongemaakte weg beschikbaar en ga je hardlopen in sneeuw? Kies dan bij het hardlopen sneeuw die vers is. Dit levert een minder groot risico op uitglijdongevallen op. Uiteraard kan je er ook voor kiezen om bij het lopen sneeuw links te laten liggen. Tijdens de winterperiode kan je bijvoorbeeld op de loopband trainen in plaats van op de weg. Weet wel dat op een loopband lopen een andere ervaring is. Ook dat moet wennen.

Lopen in sneeuw vergt een andere aanpak

Schoenen om te lopen op sneeuw

Bij het lopen in sneeuw is het belangrijk om de juiste schoenen te dragen. Trailschoenen zijn aan te raden voor mensen die op sneeuw lopen, omdat ze een goede grip bieden. Na het lopen in de sneeuw is het bovendien belangrijk om de schoenen goed te verzorgen. Leg ze niet op de verwarming, dat is dodelijk voor je sportschoen, maar stop bijvoorbeeld kranten in de schoenen en haal de zolen eruit. Dan kan de zool aan de lucht drogen. Op deze manier zijn je schoenen na een dag meestal al droog. Als je elke dag wil hardlopen in de sneeuw is het aan te raden om meerdere loopschoenen aan te schaffen, zodat ze altijd de tijd krijgen om te drogen en te herstellen.

Leave a Reply

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *