Menu
Lopen in de regen

Lopen in de regen: overwin de natuurelementen

1 jaar ago

Lopen in de regen is een unieke ervaring. Het geluid van neervallende waterdruppels op het asfalt, de frisse lucht en de verkwikkende sensatie van het water op je huid: het smaakt naar meer. Maar voor sommigen is het ook een uitdaging om te blijven lopen wanneer de weerselementen tegen je zijn. In dit artikel gaan we in op de voordelen van het lopen in de regen, hoe je jezelf kunt voorbereiden en beschermen bij het lopen in de regen en waarom lopen in de regen juist zo goed voor je is. We hebben extra aandacht voor onder meer de ideale kleding bij hardlopen in regen. Neem er je regenjas alvast bij en laat die enkele druppels jou niet stoppen.

Voordelen van lopen in de regen

Wanneer het buiten regent, kan je al snel voor een motivatieprobleem komen te staan. Weet echter dat lopen in de regen geen reden hoeft te zijn om thuis te blijven. Bij regenweer is de lucht namelijk gezonder, omdat de partiële luchtdruk stijgt. Hierdoor krijgen je spieren extra zuurstof. Ook blijven je spieren koel tijdens het lopen in de regen, wat het ideaal maakt om intensievere trainingen uit te voeren. Je moet bovendien kleinere stappen zetten om uitglijden te voorkomen, wat in sterkere beenspieren resulteert.

Je merkt dat bij hardlopen regen net heel welkom kan zijn. In de regen hardlopen hoeft met andere woorden geen probleem te zijn, maar bij een ware zondvloed of bij onweer kan je maar beter een schuilplaats zoeken. Ga bij onweer vooral niet in een open veld onder een boom schuilen, dat is geen goed idee.

Gevaar van lopen in de regen

Hardlopen in de regen brengt ook enkele gevaren en nadelen met zich mee. De gladde oppervlakken kunnen bijvoorbeeld gevaarlijk zijn, waardoor de kans op verstuikingen en valpartijen toeneemt. Bovendien is het moeilijker om te zien waar je loopt wanneer het regent, wat het risico op botsingen met auto’s, fietsers of andere obstakels vergroot. Het is belangrijk om deze risico’s in overweging te nemen en om passende maatregelen te treffen, zoals het dragen van reflecterende kleding of het vermijden van gebieden met veel verkeer. Het dragen van goed passend en waterdicht schoeisel is ook cruciaal om te voorkomen dat je voeten nat worden. Dit helpt blaren tegen te gaan.

Rennen in de regen

Kleding hardlopen regen

Dat je bij hardlopen in de regen kleding dient te dragen die hierop is afgestemd, is duidelijk. Wij raden aan om bij het lopen in de regen kleding te dragen die waterdicht is, zodat je lichaam niet nat wordt en je niet afkoelt. Een regenjas is een must bij lopen in de regen. Dit voorkomt dat tijdens het hardlopen regen kleding en lichaam natmaakt en afkoelt. Ook een waterdichte broek of legging is om dezelfde reden aan te raden bij lopen in de regen.

Als je sportaccessoires gebruikt, zoals een sporthorloge, kan je eventueel een waterdichte case gebruiken om ze te beschermen. Veel van deze accessoires zijn echter reeds waterdicht ontworpen. Het is bij het lopen in de regen bovendien aan te raden om ademende stoffen te dragen, zodat het transpiratievocht goed wordt afgevoerd. Ook handschoenen en een pet kunnen nuttig zijn om je hoofd en handen te beschermen tijdens het hardlopen in de regen.

Hardlopen regen schoenen

Bij het lopen in de regen zijn goede hardloopschoenen van groot belang om je voeten te beschermen en te voorkomen dat je uitglijdt. Hardloopschoenen voor regenachtige omstandigheden moeten waterdicht en ademend zijn, en een goede grip hebben op natte ondergronden. Bovendien moeten ze stevig genoeg zijn om de impact te absorberen en om de voeten bij elke stap optimaal te ondersteunen. Het is aanbevolen om te zoeken naar schoenen met een profiel dat is ontworpen voor regenachtige omstandigheden. Over het algemeen kom je dus al snel uit bij goede trailschoenen.

Volgend op in de regen hardlopen

Na het hardlopen met regen is de kans groot dat je met natte kleding thuiskomt, zelfs bij waterdichte kleding. Uiteindelijk komt er altijd wel een beetje water naar binnen. Kom je na het in de regen hardlopen thuis? Dan trek je meteen de natte kleding uit en trek je droge kleren aan. Schenk ook extra aandacht aan je voeten. Door de regen wordt de opperhuid week en loop je gemakkelijker wonden en blaren op. Verzorg je voeten en haal de inlegzool uit de schoen, zodat het kan drogen. Leg de zool en de schoen niet op de verwarming, maar laat het gewoon aan de lucht drogen. In je schoenen kan je eventueel wat krantenpapier stoppen, zodat ze sneller drogen.

Leave a Reply

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *